Аз живях през 60-те

Трагичната истинска история на Флийтууд Мак

Fleetwood Mac Fleetwood Mac

Как скъсваш с дългогдишния си приятел, но продължавате да работите заедно в продължение на 50 години под погледа на света? Флийтууд Мак може да ви покаже как. Основните членове на групата Мик Флийтууд, Линдзи Бъкингам, Стийви Никс, Кристин МакВи и Джон МакВи без съмнение съставляват една от най-симпатичните и същевременно стабилни семейни групи, които работят с прекъсвания, в историята на рока. Кръстена на Мик Флийтууд и МакВи, които комбинират фамилните си имена, тази изключително жизнена група изминава пътя от скромното си начало през 1967 до топ продаващия се албум Слухове (Rumours) от 1977, до соло кариерите от 1979, до феноменалното завръщане през 1993. Дори и днес уникалната музика на групата продължава да забавлява слушателите по света.

През последните петдесетина години членовете на Флийтууд Мак преминават през множество бурни отношения и многобройни промени в състава си. Това обаче не им пречи да продадат над 100 милиона плочи до 2017. През 2018 групата се разделя с дългогодишния член Линдзи Бъкингам и го заменя със звездни изпълнители като Майк Кампбел и Нийл Фин. Този внезапен катаклизъм става нещо нормално за групата. Дали новите промени ще издържат? С тази група никой не знае. Ето и тяхната шантава история.

Флийтууд Мак на Питър Грийн: „SHAKE YOUR MONEY MAKER“ (РАЗДРУСАЙ СИ ЗАДНИКА)

Оригиналният Флийтууд Мак се сформира през 1967 в Англия от Мик Флийтууд, Джон МакВи и Питър Грийн (снимка от 1970), всички бивши членове на Дъ Блусбрейкърс (Bluesbreakers) на Джон Мейол. Първият им хит е  „Black Magic Woman“, написан от Грийн. Той също така настоява името на групата да се промени от „Peter Green's Fleetwood Mac“ до просто „Fleetwood Mac“. В действителност Грийн бил бесен, когато разбира, че името му е част от групата. В интервю за CBS барабанистът Флийтууд заявява, че Грийн е казал на останалите: „Бях почти уверен, че един ден ще напусна, а исках Мик и Джон да си имат група.“

PeterGreen

 И наистина Грийн напуска през 1970 заради проблем с наркотици: пристрастяването му към LSD взема връх при него, той все по-объркано говори за опасността от парите. За щастие съпругата на Джон МакВи, Кристин, е талантлива певица и композиторка с голямо музикално портфолио. Тя безпроблемно се превръща в сполучливо допълнение към групата. Задават се обаче още промени и те ще да са първите от много: оригиналният китарист Джереми Спенсър напуска през 1971, както и китаристът Дани Къруин през 1972 след шумна разправия зад кулисите с колегата си китарист Боб Уелч. А през 1973 трети китарист, Дейв Уокър, е уволнен, след като Флийтууд решава, че той не е подходящ за групата. Да си китарист във Флийтууд Мак било да си като барабанист в Spinal Tap (Американо-английска хеви метъл група).

 

„RUNNING IN THE SHADOWS, DAMN YOUR LOVE, DAMN YOUR LIES“

MvVie1980

Присъединяването на Кристин МакВи (снимка от 1980) бележи важен момент в историята на групата Флийтууд Мак, но определено се задават неприятности. Мик Флийтууд става жертва на първата романтична изневяра през 1973, когато китаристът Боб Уестън започва афера с Джени Бойд – съпругата на Флийтууд Мак. Според списание Ролинг Стоун останал с групата до края на турнето от 1973. 

Нещата се усложняват, когато се появява още една група с името Флийтууд Мак. Тези фалшиви мераклии са плод на оригиналния мениджър на групата, Клифърд Дейвис, който предявява претенции за името през 1974. Използвайки изцяло нови музиканти, Дейвис опитва да започне турне с фалшивата група, съобщава Уошингтън Пост. Тъй като тоа се случва в Щатите, истинските Флийтууд Мак е трябвало да се превестят в Америка, за да заведат дело.

 

selecta-shop-logo-purple-white-2-400x150.png

Selecta Shop предлага натурална козметика от черноморска луга.

frame-900-massgels-01S.jpg

 

Според радиостанцията и музикален сайт WOGB групата разполагала всичко на всичко с $2,700 при пристигането си в Щатите. Мик Флийтууд все пак успява да възпре групата на Дейвид от изяви и прибиране на хонорари. В края на краищата иситнският Флийтууд Мак си връща правата върху името. Бедите обаче не свършват дотук: Боб Уелч, член на групата от 1971, не успява повече да се справя с проблема си с алкохола и напуска през 1974. Почти обзет от неистово желание да намери стабилни, талантливи музиканти, които да покажат уменията си, Флийтууд Мак започват да се оглеждат за още музиканти, които да попълнят осакатения им състав. Най-накрая ги намират в двама млади музиканти, Стийви Никс и Линдзи Бъкингам.

BUCKINGHAM-NICKS: „LONG DISTANCE WINNER“

Buckingham Nicks

Родената във Финикс Стийви Никсс била внучка на кънтри музиканта и певец Аарон Никс. Дядото не само направил китара на Стийви, но я научил да пее и започнал да я води по местни изяви. След кратко пребиваване в колеж Никс решава да последва сърцето си. Заедно с приятел от училище се присъединяват към групата Фриц. След няколко по-сполучливи изяви двойката се отделя, за да създаде „Бъкингам-Никс“ през 1971. На следващата година младите влюбени издават единствения си албум, носещ името на групата, преминал доста незабелязано. По-късно Никс изразява недоумението си, че е трябвало да позира топлес за корицата.

Следват три години на финансови труности за „Бъкингам-Никс“. Никс работи на разни места, включително асистент на зъболекар, прислужница и сервитьорка. „Идържах двама ни с Линдзи с години, защото той никога не е работил.“ Ала Никс прави това с желание, с усещането, че е важно Бъкингам да развие музикалния си талант. 

Когато Флийтууд Мак предлагат на двойката място в групата, те приемат с готовност. Групата била въодушевена от песните на Никс, най-вече „Rhiannon“ и „Landslide“, които стават част от от албума на Флийтууд Мак от 1975, който се продава в милионни тиражи. „От този ден, когато се присъединихме, до юни него лято“ казва Никс по-късно, „ние бяхме известни.“

„PLAYERS ONLY LOVE YOU WHEN THEY'RE PLAYING“

players

Славата на Флийтууд Мак расте с ракетна бързина, но личните съдби на членовете на групата бързо показват сериозни пункнатини. Гласът на Никс спада и тя се нуждае от медицинска намеса и нови вокални уроци, за да си върне  онзи вълнуващ гърлен глас. А отношенията между Никс и Бъкингам също навлизат в трудна фаза. Междувременно, според Fleetwood Mac News, изпадналата в депресия Кристин МанВи има афера с режисьора по осветлението на групата. Песента ѝ „You Make Loving Fun“ отразява инцидента, макар МакВи всъщност да уверява Джон МакВи, че песента е посветена на куче. МакВи се развеждат, Никс и Бъкингам също се разделят някъде през 1976. Никс дори има кратка афера с Мик Флийтууд. Но групата е насред записите за следващия си албум, а Америка ги аплодира. Биха ли могли да напуснат?

За радост на групата и техните фенове следващият албум, „Rumours“, е масов хит — и една от най-добрите плочи за раздяла на всички времена. Албумът, с премиера през 1977, е изпълнен с песни за сърдечните болки на членовете на групата. „Dreams“, „Go Your Own Way“, „Second Hand News“ и други от песните са директен резултат от провалените отношения в групата. Истинска ирония е, че такъв албум, изтъкан от лични проблеми, се издига до № 1 в Billboard и да остане в класациите цели 353 седмици. Албумът получава и Грами за албум на годината, докато феновете симпатизират на случващото се... и примират за музикалния резултат.

GOING THEIR OWN WAY: „THAT'S ALL FOR EVERYONE“

Rumours

Успехът на „Rumours“ води до голяма бъркотия във Флийтууд Мак. Изведнъж се бяха превърнали в гореща тема, прочути, но нещастни, световноизвестни музиканти, от които се очаква да надминат досегашните си постижения. Хитове като „The Chain“, „Second Hand News“, „Gold Dust Woman“ и „Dreams“ се носят по радиостанциите и всеки припява с тях. Две години по-късно групата продуцира още един албум, „Tusk“. Ultimate Classic Rock определя албума като странен, с 20 песни и експериментален звук, който чуждее след „Rumours“. Някои наричат албума „Тъпотията на Линдзи“ и обвиняват Линдзи Бъкингам, който самият казва, че е искал да „разруши нормата“. 

В усилие да съживи чувствата зад „Rumours“, групата издава „Fleetwood Mac Live“ през 1980. Албумът включва най-добрите хитове на групата, но добавя и няколко нови песни като „Fireflies“ и „The Farmer's Daughter“. Кен Тъкър от списание Rolling Stone разглежда албума като опит на Бъкингам да „да внесе смут във виртуозното остроумие с измъчена игривост“. Още повече, че Бъкингам не устоява на изкушението да включи разширена версия на заглавната песен от Tusk, с множество шумни изяви на сцената — (чуйте го как си играе с публиката) – пише Тъкър. Все пак критикът прави заключението, че „красотата на крайния продукт“ превръща албума в приемливо произведение. За Стийви Никс, обаче, албумът послужва като знак да се отдели и започне самостоятелна музикална кариера.

STEVIE NICKS: „SHE IS DANCING AWAY FROM YOU NOW“

StevieNicks

Леко дрезгавият глас на Стийви Никс, ефирните текстове, и нейният дантелен гардероб оказват значителен ефект върху феновете на Флийтууд Мак. Според Britannica, първият солов албум на Никс, „Bella Donna“, става хит номер едно през 1981. Тя си партнира и с рок динамото Том Пети за „Stop Draggin' My Heart Around“. Дуетът се оказва толкова популярен, че всеки от музикантите се налага да се появява на концерта на другия като специално участие. Бъкингам също се появява за кратко в Billboard Top 10 чарт със сингъла си „Trouble“. Но за момента Стийви привличаше публика с песни-икони като „Edge of Seventeen“.

Междувременно Флийтууд Мак продуцират следващия си албум, „Mirage“, през 1982. Никс се появява в албума докато работи върху собствена нова плоча, „The Wild Heart“, чиято премиера е през 1983. Тази кралица на рока също така се появява в новините, когато се омъжва за Ким Андерсън, овдовелия съпруг на дългогодишната ѝ приятелка Робин, която става жертва на левкемия. Два дни преди смъртта на Робин лекарите били принудени да премахнат от утробата ѝ нейния шестмесечен син Матю. „Направо полудях“ – пише Никс в книгата си „In Her Own Words“. – „Просто изкрейзих. Съпругът ѝ също.“ В добронамерен опит да се справят със скръбта си и грижите за Матю, двамата се женят. Бракът продължил по-малко от година.

CHRISTINE MCVIE: „LOVE WILL SHOW US HOW“

Chrisrine

За Флийтууд Мак следват още албуми, още любовни връзки. Макар албумът на Стийви Никс от от 1985 „Rock a Little“ в крайна сметка да става платинен, началното му посрещане не е такова, на което се е надявала изпълнителката. Като допълнение сега Никс се бори с алкохола и наркотиците. Според сайта Biography, пристрастяването на Никс към кокаина било толкова крайно, че се образувала дупка в носовите ѝ хрущяли. На следващата година Никс потърсва помощ и е приета в Betty Ford Clinic за 28-дневен план да се освободи от тези лоши навици.

Кристин МакВи издава албум „Christine McVie“през 1984, като песента „Got A Hold on Me“ влиза в поп чарта на Top 10. И двамата МакВи (които се женят повторно през 1986) и Никс — снимани тук някъде около 1980 — били под ръка, когато Флийтууд Мак продуцират „Tango in the Night“, през 1987. Сборният албум с най-популярни хитове от 1988 бил умерено успешен. 

И още несгоди: макар да се е освободила от кокаиновата зависимост, сега Никс е пристрастена към Klonopin — успокоително, предписано от нейния психиатър. Никс остава „strongly addicted“ силно зависима от лекарството още няколко години. Междувременно тя успява да продължи с турнетата, докато участва в записването на албуми с Флийтууд Мак. Когато Линдзи Бъкингам напуска групата през 1987, Флийтууд Мак наема китариста Били Бърнет на негово място. Никс пък издава още един албум през 1989, „The Other Side of the Mirror“, като най-голям хит от него е красивата песен „Rooms on Fire“. 

STEVIE NICKS' RECOVERY: „ROCK ON GOLD DUST WOMAN“

StevieNicksRecovery

През 1990 Флийтууд Мак продуцират първия си провал от пристигането на Стийви Никс в групата, „Behind the Mask“. Според списание Rolling Stone Никс напуска групата малко след това, не само за да работи върху соловата си кариера, но също така и да се пребори с продължаващите проблеми с наркотиците веднъж завинаги. Нейната компилация от 1990 „Timespace“ съдържа най-големите ѝ хитова и се приема много добре. Пресечната точка между Никс, нейните зависимости и бъдещето на Флийтууд Мак се проявява през 1993, когато кандидат-президентът Бил Клинтън използва песента на групата „Don't Stop“ като песен за кампанията си и го избират за президент на Щатите. Флийтууд Мак не са оставени с голям избор освен да се съберат отново и да свирят на иногурацията. Събитието се оказва решаващ момент за Никс, която се отърсва от навиците си завинаги.

Флийтууд Мак междувременно заема Дейв Мейсън от групата Traffic да замени Бъкингам и Никс. Анди Грийн от списание Rolling Stone коментира така: „Хората искат да гледат членове на Traffic да изпълняват песни на Traffic. Искат и членове на Флийтууд Мак да изпълняват песни на Флийтууд Мак. Не можеш да ги смесваш и разменяш като колелца на машина.“ 

FLEETWOOD MAC'S SONG „NOTHING WITHOUT YOU“ RINGS TRUE

nothing

Шоуто бе подготвено до 1996, след като Флийтууд Мак преминава през още една неуспешна година на турнета, с певицата Бека Брамлет (показана тук през 2015), заместваща Стийви Никс на сцената. Брамлет бе свалена до вокален съпровод, когато Стийви Никс и Линдзи Бъкингам се връщат в групата. По-подобен начин се оказва, че Флийтууд Мак вече нямат нужда от Били Бърнет и го освобождават. Според Biography продажбите на следващия албум на групата, „The Dance“, донесли $36 милиона. В допълнение Никс продуцира популярен бокс сет, „Enchanted“, който включва и няколко нови парчета. Две от нейните песни, „Crystal“ и “If You Ever Did Believe“, били също така добавени към саунд трака на филма „Practical Magic“ през 1998.

Сега, според списание Rolling Stone, било ред на Кристин МакВи да напусне групата. „О, аз отначало развих голям страх от летене“ – обяснява тя пред списанието през 2014. – „И зеветресенията — бях ужасена от земетресенията [в Лос Анджелис].“ Това, съчетано с копнеж да води нормален живот, вдъхновява МакВи почти да се оттегли. „Наистина не знаех какво мисля“, казва тя. „Просто исках нормален живот, да изпитам домашен уют, до намеря корените си.“ МакВи същевременно пояснява, че нямала нищо против групата.

FLEETWOOD MAC: TROUBLE IN SHANGRI-LA

SayYouWill

Сапунената опера, която бе Флийтууд Мак, ще продължи с години. Албумът на Никс от 2001, „Trouble in Shangri-La“, включва Шерил Кроу и няколко непубликувани парчета, писани през 1970-те. Тя също така се събира с останалите членове на групата, без Кристин МакВи, за нов албум озаглавен „Say You Will“ през 2003. За нещастие на никого не му липсва отсъствието на МакВи или, според Britannica, „нейното значение като свързващо влияние в групата.“ Ще изминат 11 години преди МакВи да се върне в групата, и това със сигурност е топло приветствано от членовете. Скоро след това Флийтууд Мак тръгват на своето първо голямо турне след 2009.

Сега е времето Флийтууд Мак да разсъждават за своето минало и да споделят по-интимните си истории с феновете си. Издаването на албума от Никс през 2014 „24 Karat Gold: Songs from the Vault“, съдържа нови версии на стари демо записи. През 2017 Бъкингам и МакВи издават нов албум „Buckingham/Christine McVie“. Мик Флийууд публикува книга за историята на групата, озаглавена „Love That Burns: A Chronicle of Fleetwood Mac“. „Аз съм на 70 години и сега свиря повече, отколкото преди“ казва той пред вестник The Guardian. „Не искам да изглеждам като дърт пръдльо, а и аз не съм дърт пръдльо. Не знам колко време още ще мога да правя това, което правя.“

„DON'T STOP THINKING ABOUT TOMORROW“

FleetwoodMacEnd

През януари 2018, пише списание Rolling Stone, Линдзи Бъкингам е у дома си и гледа Grammy Awards по телевизията, когато звъни мениджърът на групата Ървинг Азоф. „Стийви не иска никога да бъде на една сцена с теб отново“ казва Азоф. Решението на Никс е подхранено от избухването на Бъкингам на една благотворителна MusiCares проява, и след като той нескрито се хили по време на благодарственото ѝ слово. Очевидно Никс е уморена от незачитането от страна на Бъкингам. Тази новина е последвана от съобщението, че Майк Камбел (бивш член на Том Пети и Дъ Хартбрейкърс) и Нийл Фин от Crowded House ще заместят Бъкингам. Обърканият и вбесен Бъкингам, според Hollywood Reporter, завежда дело през октомври за нарушаване на договор и други обвинения. До декември обаче процесът е прекратен.

Флийтууд Мак, ветеранската група на всички сърдечни войни, продължава марша си и през 2018. Групата започва ново шеметно турне с концерти в Денвър, Чикаго, Ню Йорк, Филаделфия, Бостън и Торонто в началото на годината. „Да видиш Флийтууд Мак през 2019 е доста странно преживяване“ пише Дан Кондън от Double J за турнето в Австралия, „но пък те винаги са били странна група.“ Кондън също така основателно изразява мнението, че групата винаги ще държи нащрек своите фенове. В края на краищата, защо да разваляш едно макар и не дотам добро нещо, ако то работи?

От GRUNGE

me auther

От Васил Антонов

Прочетена 388 пъти

От блога

Case Study

A Case Study – рекламна кампания в Гугъл на Mariner’s Hotel, Слънчев бряг

A Case Study – рекламна кампания в Гугъл на Mariner’s Hotel, Слънчев бряг Начало – 2…
197

Как да направим хотелския сайт GREAT AGAIN? - Част II

Продължение... 4. Модул за резервации Модулът за резервации е най-важният елемент от…
197

Как да направим хотелския сайт GREAT AGAIN? - Част I

Изминалата година постави хотелиерския бизнес буквално на колене. Пандемията промени из…
215

Портфолио

Хотел Маринерс

Сайт на хотел Маринерс - Слънчев бряг

Сайт на хотел Маринерс - Слънчев бряг Сайт на хотел Маринерс - Слънчев бряг
142
Hotel Feniks

Сайт на хотел Феникс - Лозенец

Сайт на хотел Феникс - Лозенец Сайт на хотел Феникс - Лозенец
166
Lussvelika

Сайт на Къща за гости LussVelika - с. Велика

Сайт на Къща за гости Lussvelika - с. Велика Сайт на Къща за гости Lussvelika - с. Велика
168

Vasil antonov

Аз съм Васил Антонов. Занимавам се със създаване и развиване на Интернет сайтове и съпътстващи дейности.

 

Copyright © 2008 Vasil Antonov. All Rights Reserved

Контакти

Адрес: Каменната къща
ул. Г. Кондолов 41, 8271, с. Велика, Община Царево
Email: antonov@vasilantonov.com
Телефон: +359888333044
Понеделник - петък: 10:00 до 17:00 ч.

На линия

В момента има 45  гости и няма потребители в сайта

Каменната къща

Search