Аз живях през 60-те

Нещо като интро

Woodstock Woodstock

Когато се появи една идея, често нещата тръгват от краката за главата. Така стана и сега – щом започна да се заформя „Аз живях през 60-те“, знаех, че ще трябва някакво въведение. Та ето го сега.

Първият ми осъзнат досег със съвременната музика беше в родния Карнобат, със „Speedy Gonzales“, по-известна като „Спи ли Гонзалес“, в изпълнение на Pat Boone. Гошо Донкин се беше сдобил с тази плоча, по-късно към нея се добави и „Twist Again“ на Chubby Checker, и те огласяваха махалата почти денонощно.

Годините бяха 1966-67. По радиото от време на време пускаха 2 песни на The Beatles – „Rock and Roll Music“ (кавър на Chuck Berry) и „She was just seventeen“. Помня ги още.

 

selecta-shop-logo-purple-white-2-400x150.png

Selecta Shop предлага натурална козметика и масажни продукти, разработени и произведени от БАН под марката SeaStars.

frame-900-massgels-01S.jpg

 

После дойде Английската гимназия в Бургас. Дойдоха млади англичани преподаватели с китари, които ни пееха в клас. По рождените дни имаше плочи и записи на най-новите хитове. Рокът беше в разцвет. Нямаше как да не се породи тази любов. А и музиката от онези години, започвахме да научаваме, или поне част от нея, беше отражение на вълненията сред младежите от 60-те.

С Веско Сенков (отиде си много рано от този свят) сядахме всеки петък на един чин, за да си сравним записките от „Top Twenty“, което сме слушали в четвъртък вечер. Пламен Ставрев, който също ни напусна без време, невероятен певец и интерпретатор, беше нашият музикален идол.

 

На Румен дължахме тавите на „Deep Purple“, на Стефчо – тави на „Pink Floyd“, „Emerson, Lake and Palmer“, „Procul Harum“, на Силва – „Let It Be“, „Abbey Road“, на Весо Савов, който летеше на Балканчето си с магнетофон в ръка от парти на парти с най-яките записи. Вальо Варната беше силен откъм „Creedence Clearwater Revival“, „AC/DC“, Ицо беше нещо като организатор и знаеше  всички нови хитове, Орльо Атамана осигуряваше ритъмапна индивидуалните и хорови наши изпълнения – страхотен барабанист. Култът към рока беше по-силен от всякога.

 

 

Между другото, струва си тук да спомена кой е авторът на названието на жанра – това е Alan Freed, DJ от края на 50-те години в US. По него време е имало неприязън от страна на белите към rhythm and blues музиката, смятана за „черна“ и която Alan Freed е пускал, затова той започва да използва термина „Rock ‘n’ Roll“, за да направи музиката по-приемлива за бялата публика. Не е съзнавал обаче, че това е израз за „секс“ сред чернокожите.

По едно време в междучасията пеехме „I’m A Neandarthal Man“ на Hotlegs (по-късно 10cc). като блъскахме с учебниците в чиновете за ритъма. Румбата ми припомни нещо, което бях забравил – че съм заменил думата „Neanderthal“ с „колкозникал“ и се получило много яко. Ех, младост!

 В онези години, без да го съзнаваме, рокът навлезе в съзнанието ни като нещо истинско, като някаква опора. С течение на времето поне аз открих очарованието на класическата музика и тя се превърна в още един стълб на непреходността. Но Рокът IS HERE TO STAY!

 

В тази светлина имам намерение да представя титаните на рока от близкото минало. Това ще бъде лична селекция – не е възможно всички да влязат тук.

me auther

От Васил Антонов

 

Прочетена 563 пъти

От блога

Case Study

A Case Study – рекламна кампания в Гугъл на Mariner’s Hotel, Слънчев бряг

A Case Study – рекламна кампания в Гугъл на Mariner’s Hotel, Слънчев бряг Начало – 2…
197

Как да направим хотелския сайт GREAT AGAIN? - Част II

Продължение... 4. Модул за резервации Модулът за резервации е най-важният елемент от…
197

Как да направим хотелския сайт GREAT AGAIN? - Част I

Изминалата година постави хотелиерския бизнес буквално на колене. Пандемията промени из…
215

Портфолио

Хотел Маринерс

Сайт на хотел Маринерс - Слънчев бряг

Сайт на хотел Маринерс - Слънчев бряг Сайт на хотел Маринерс - Слънчев бряг
143
Hotel Feniks

Сайт на хотел Феникс - Лозенец

Сайт на хотел Феникс - Лозенец Сайт на хотел Феникс - Лозенец
166
Lussvelika

Сайт на Къща за гости LussVelika - с. Велика

Сайт на Къща за гости Lussvelika - с. Велика Сайт на Къща за гости Lussvelika - с. Велика
168

Vasil antonov

Аз съм Васил Антонов. Занимавам се със създаване и развиване на Интернет сайтове и съпътстващи дейности.

 

Copyright © 2008 Vasil Antonov. All Rights Reserved

Контакти

Адрес: Каменната къща
ул. Г. Кондолов 41, 8271, с. Велика, Община Царево
Email: antonov@vasilantonov.com
Телефон: +359888333044
Понеделник - петък: 10:00 до 17:00 ч.

На линия

В момента има 56  гости и няма потребители в сайта

Каменната къща

Search