Аз живях през 60-те

От пещерата до Ролс Ройса на Джон Ленън

The Beatles The Beatles

Пътят на Beatles в началото

Beatles! The Fab4! Великолепната четворка! Кой не е чувал за тях?

Няма да отрека, че бяха и си останаха любимците ми за цял живот.

Как тези момчета от Северозападна Англия, където нищо не се случва, в обветреното пристанище Ливърпул, се превърнаха в най-популярната поп и рок група в света?

Щастливото стечение на обстоятелствата е срещата между Джон и Пол, а после и Джордж. В последстие се появява един много важен човек – Брайън Епстайн – който се погрижва тези таланти да не останат в Пещерата (The Cavern), където свиреха с китара в една ръка и бутилка бира в другата и да пропилеят дарбата си.

cavern

Но нека да отбележа по-важните моменти от ранната история на Великолепната четворка.

Преди Джон, Пол, Джордж и Ринго да станат Beatles, те си били просто четирима тийнейджъри от Ливърпул. И през ума им не е минавала мисълта, че един ден ще се превърнат в най-великата група в съвременната история.

В края на 50-те и началото на 60-те години от миналия век е било трудно да си представи човек, че от бедния северозападен пристанищен град Ливърпул ще се появи някой, който ще предизвика фурор на юг, на бляскавата лондонска музикална сцена. Да не говорим как изнесоха своя домашен успех в света, който трескаво се отваряше към контра-културното движение от 60-те и онова процъфтяващо явление, наречено rock 'n' roll.

Всичко започва от съдбоносна среща на двама музикални тийнейджъри през 1957 г. Шестнадесетгодишният ритъм-китарист Ленън, син на моряк, свирел в Quarrymen, скифъл група (изпълняваща фолк музика, примесена с джаз или блус), ангажирана да свири на църковен празник в Уултън, Ливърпул. Докато подреждали инструментите си за вечерното изпълнение, басистът на групата запознал Ленън със свой съученик, 15-годишния МакКартни, който щял да участва в няколко парчета тази нощ и щял да стане постоянен член на Quarrymen.

 

selecta-shop-logo-purple-white-2-400x150.png

Selecta Shop предлага натурална козметика и масажни продукти, разработени и произведени от БАН под марката SeaStars.

frame-900-massgels-01S.jpg

 

МакКартни, син на музикант и медицинска сестра, е бил планиран да направи дебюта си с групата през октомври, но нещата не се получват според очакванията. „За първото ми участие ми дадоха соло от Guitar Boogie. На репетициите всичко беше наред и затова ми дадоха солото“ – казва МакКартни в интервю по-късно. – „Нещата изглеждаха добре, но когато дойде редът ми, пръстите ми се схванаха. Помислих си – какво правя тук? Бях прекалено уплашен – погледите на всички бяха вперени в китариста, но не можех да направя нищо. И тук се появи Джордж.“

Харисън, син на автобусен кондуктор и магазинерка, се присъединява към Quarrymen на 15-годишна възраст. Повлиян от стила рокабили, акордите му влияят на ранния звук на групата. Макар все още членове на Quarrymen, Ленън, МакКартни и Харисън заформят ядрото, което скоро щеше да стане Beatles.

Името на групата минава през няколко ваианта през този период – свирят под името Johnny and the Moon Dogs, както и The Silver Beetles и The Silver Beats. Стюарт Сътклиф, студент от колежа по изкуство и приятел на Ленън, идва в групата като басист. Често се говори, че Сътклиф и Ленън са авторите на името Beatles, макар да се ширят и други версии. Името, което щеше да стане синоним на съвременната музика, беше комбинация от „beetles“ и „beat“ – The Beatles.

Оформяйки приятелство, което ще стане основа на партньорството им в писане на музика за в бъдеще, Ленън и МакКартни често са ходили заедно да изнасят акустични сетове по малки кръчми. „С Джон обикаляхме по разни места заедно“ – споделя МакКартни по-късно. – „Беше нещо, което правехме доста често, което заздрави приятелството ни, така опознахме чувствата си, мечтите си, амбициите си. Беше страхотно време. С умиление си спомням за него.“

През 1960 и първата половина на 1961 групата свири по клубове и танцови зали из Англия и Шотландия, но има проблем с мястото на барабаниста.

„Сума ти барабанисти се изредиха“ – спомня си Харисън. – „След трима барабанисти се оказахме с пълен комплект ударни, които оставиха след себе си, че Пол реши да стане барабанист. Беше доста добър или поне така ни се струваше, сигурно тогава толкова сме разбирали. Той свири само веднъж, но си го спомням добре. Беше на Upper Parliament Street, където някакъв лорд Уудбайн държеше стриптийз клуб. Беше следобед, имаше неколцина перверзници и една стриптизьорка. Бяха ни докарали да акомпанираме на стриптизьорката. Пол на барабаните, Джон и аз на китари, Стю на баса.“

След серия от неразбории и безредици в небезизвестния Grosvenor Ballroom in Liscard, Wallasey сред посетителите, The Beatles решават да потърсят работа в чужбина. След един успешна група в Германия, тогавашният мениджър Алън Уилямс решава, че Хамбург може да се окаже сполучлива дестинация. Единственият проблем е липсата на барабанист.

hamburg

Набързо привличат Пийт Бест, когото са виждали да свири в Casbah Coffee Club.И така Ленън, МакКартни, Харисън, Сътклиф и Бест напускат Англия през август 1960. Редовните изяви в Indra Club, големия Kaiserkeller и Top Ten Club в Хамбург ги сплотява като група.

„На Хамбург дължим всичко“ – спомня си Ленън. – „Там именно се развихме. Искаха се много усилия да раздвижиш германците и да ги държиш така 12 часа. Нямаше да се развием така, ако си бяхме останали у дома. Трябваше да пробваме всичко, което ни идваше наум в Хамбург. Нямаше от кого да видим. Свирехме каквото си искаме и германците се кефеха, стига звукът да им пробиваше тъпанчетата.“

The Beatles гастролират в Хамбург с прекъсвания от 1960 до 1962, както и с изяви и в Ливърпул. Именно на едно от тези изпълнения в родния им град, в Cavern Club (Пещерата), Епстайн ги вижда на сцената. Епстайн бе проявил любопитство, защото няколко души вече бяха търсили плочи на групата в магазина му, а музикантите  бяха споменавина и на страниците на Mersey Beat magazine. След първото посещение Епстайн прави още няколко,  преди на 10 декември 1961 да се обърне към тях с предложение да ги менажира. И така се подписва 5-годишен договор през януари 1962.

Тази година се оказва изключително важна за The Beatles. Сътклиф умира от мозъчен кръвоизлив. На 3 юни групата за пръв път записва в EMI Studios на Аби Роуд № 3. Продуцирани от Джордж Мартин, който ще се ангажира изключително с първите им албуми, те записват четири песни: „Love Me Do“, „Besame Mucho“, „Ask Me Why“ и „PS I Love You“. Мартин е впечатлен от групата, но е бил на мнение, че Бест не е на необходимата висота като барабанист. Епстайн уволнява Бест на 16 август и го заменя с 21-годишния Ринго Стар, син на местни сладкари, който беше свирил с местни групи. Стар прави дебюта си с The Beatles два дни по-късно.   

Епстайн виждал потенциала на групата не само на местно ниво, но много по-надалеч, особено когато четиримата основни членове са по местата си. Той излъсква образите им и започва сериозна работа по тяхното промотиране. Първият UK сингъл „Please Please Me“ бил записам през ноември и пуснат през януари 1963. Той заема № 1 в Обединеното Кралство. Епстайн отпътува за Щатите, за да осигури участие на групата в The Ed Sullivan Show.

 

 

The Beatles се появяват в шоуто през февруари 1964 и са били гледани от над 70 милиона зрители. „Беше много важно“ – спомня си МакКартни за този повратен момент. – „Ние се появихме отникъде с чудати прически, приличахме на кукли или нещо такова. Но беше от огромно значение… Все едно – къде беше, когато застреляха Кенеди? Хора като Дан Акройд все говорят – О, човече, помня онази събота вечер, не разбрахме какво ни беше цапардосало, докато си седяхме и гледахме шоуто на Ед Съливън. Дотогава имаше фокусници, комици като Джери Луис и изведнъж – The Beatles!“

Започва Бийтълманията, главоломни успехи, скромните ливърпулски момчета се оказават с много пари. Следват годините на турнетата, които са изнурителни. В онова време не е имало подходяща озвучителна апаратура за огромните стадиони, публиката не е чувала музиката, дори специално създадените усилватели на VOX не са успели да свършат работа. И след концерта в Сан Франциско през август 1966 четиримата решават да прекратят концертна дейност. Започва студийната работа на групата.

beatlemania

У всеки от талантливите музиканти е назрявало отегчението да пеят едни и същи сетове. Искали се да разгърнат потенциала си, да екпериментират и търсят нови форми. Албумите Rubber Soul и Revolver, различни от предишните им песни и стойностни сами по себе си, са предвестник за Големия взрив от 1967 – албума St Pepper’s Lonely Hearts Band. Това е албумът тренд-сетър, който е повратна точка в представянето на рок музиката.

Междувременно Брайън Епстайн почива през 1963 година, в следствие на смесване на наркотици и алкохол. Говори се за самоубийство. Неговата преждевременна смърт внася онзи смут в групата, който ще доведе да разпада ѝ.

Междувременно някъде по това време Джон Ленън си купува Rolls Royce Phantom V.

john rolls

 

me auther

От Васил Антонов

Прочетена 349 пъти

От блога

Case Study

A Case Study – рекламна кампания в Гугъл на Mariner’s Hotel, Слънчев бряг

A Case Study – рекламна кампания в Гугъл на Mariner’s Hotel, Слънчев бряг Начало – 2…
197

Как да направим хотелския сайт GREAT AGAIN? - Част II

Продължение... 4. Модул за резервации Модулът за резервации е най-важният елемент от…
197

Как да направим хотелския сайт GREAT AGAIN? - Част I

Изминалата година постави хотелиерския бизнес буквално на колене. Пандемията промени из…
215

Портфолио

Хотел Маринерс

Сайт на хотел Маринерс - Слънчев бряг

Сайт на хотел Маринерс - Слънчев бряг Сайт на хотел Маринерс - Слънчев бряг
143
Hotel Feniks

Сайт на хотел Феникс - Лозенец

Сайт на хотел Феникс - Лозенец Сайт на хотел Феникс - Лозенец
166
Lussvelika

Сайт на Къща за гости LussVelika - с. Велика

Сайт на Къща за гости Lussvelika - с. Велика Сайт на Къща за гости Lussvelika - с. Велика
168

Vasil antonov

Аз съм Васил Антонов. Занимавам се със създаване и развиване на Интернет сайтове и съпътстващи дейности.

 

Copyright © 2008 Vasil Antonov. All Rights Reserved

Контакти

Адрес: Каменната къща
ул. Г. Кондолов 41, 8271, с. Велика, Община Царево
Email: antonov@vasilantonov.com
Телефон: +359888333044
Понеделник - петък: 10:00 до 17:00 ч.

На линия

В момента има 62  гости и няма потребители в сайта

Каменната къща

Search