Как да направим хотелския сайт GREAT AGAIN? - Част II

Продължение...

4. Модул за резервации

Модулът за резервации е най-важният елемент от хотелския сайт, заедно с адекватно представяне на всички канали за комуникация - телефони, мейл адреси, Вайбър, Месинджър, Whatsapp. Тези канали обаче трябва да бъдат обслужвани 24/7. По възможност отговаряйте веднага, щом можете. Вашите клиенти дори очакват незабавен отговор. Повече за комуникациите ще има в съответния раздел.

 

Тук нещата се разделят на две:

  • Локален модул за резервации от типа „заявка - потвърждение“
  • Модул, предлаган за вграждане от трета страна.

Модули за вграждане, уеб базирани:

Локален модул

Локалният модул представлява мейл форма с повече полета, като дата на пристигане, дата на заминаване, вид стая, брой туристи - може да се направи всичко, което ще ви помогне при прецизирането на резервацията. Ако имате свободни стаи за желаните дати - чудесно. Ако нямате, влизате в диалог с клиентите, за да им предложите алтернатива. Локалният модул си има своите предимства - всичко зависи само от вас, контактувате директно с потенциалните клиенти, като можете да им предлагате промоции и прочие.

Локалният модул предполага множество ангажименти: предоставяне на отговор, проверка на заетостта, предлагане на алтернативни дати при липса на наличност. Тук можете да създадете по-неформални отношения с потенциалните си клиенти, а това се приветства от представителите на поколенията Z, Y (Милениали) и X. Кратко разяснение относно поколенията:

 - Поколение Z – 9% от населението на страната, хора, родени между 1996 и 2009;
- Поколение Y (известно още като милениал), 20% от населението, родени в периода 1980-1995;
- Поколение X, 22%, родени между 1965 и 1979;

И на последно, но не и по значимост - при реализиране на резервации си спестявате комисионните, които дължите на Онлайн пътническите агенции (ОТА).

Освен това клиентите ви могат да разчитат на по-улеснен процес на анулация, а това ви носи отлична репутация. Опитайте се да анулирате резервация, направена в Booking.com, Expedia.com, Agoda и прочие. Ще ви откажат да си търсите възможност за анулация още на първия час. А вие, като собственици на хотел, който държи да си запази клиентите, ще прибегнете до много по-гъвкава политика за анулации, нали така?

 

Уеб-базирани модули

Каква е ситуацията с уеб-базираните модули? Най-различна по отношение на цената, сравнително еднаква като предлагане. Споменатите модули по-горе не са единствените, разбира се, но с тях имам опит.

Цената на LittleHotelier в момента е 109 долара на месец без данък. Тя включва, освен доста добър модул за резервации, който се вгражда в сайта ви, връзка с множество канали за резервации като Booking, Expedia, Airbnb и други. Повече за това може да се прочете на сайта на LittleHotelier. Компанията е австралийска, имат локализация на много езици, но не и на български.

KWHotel е полска компания, работеща в сферата на хотелските резервации. Техният модул за интегриране в момента е с цена 68.60 евро годишно. Това е най-обикновената услуга, предназначена за 1 компютър. Има, разбира се, много екстри, които са платени. Локализация - без български, разбира се.

Reseliva е турска компания, която е създала чудесен продукт. Тяхната цена е 3% от всяка реализирана резервация - нещо да кажете?

Какво предлага Reseliva? Много, за тази цена. Освен Booking Engine, в тази цена влизат мобилен сайт, Фейсбук апликация за резервации от Фейсбук страницата на хотела, интеграция с TripAdvisor - там се плаща комисионна на TripAdvisor, но пък имате достъп до огромния пазар на платформата. Разбира се, Reseliva предлагат и екстри, срещу заплащане, като Channel Management. Локализация - в сайта не, но пък в контролния панел, където нанасяте данните на хотела си, може да се използва български.

selecta-shop-logo-purple-white-2-400x150.png

Selecta Shop предлага натурална козметика от черноморска луга.

frame-900-massgels-01S.jpg

Предимствата на уеб-базираните модули?

Хотелът ви влиза в играта на „големите момчета“. Имайте предвид обаче, че ви предстои доста предварителна работа - въвеждане на данни за хотела, описание на стаи, удобства, въвеждане на цени, определяне на намаления и промоции и прочие. За разлика от локалния модул уеб-базираните приложения изискват изграждане фактически на още един сайт.

Уеб-базираният модел на Reseliva се използва на два от сайтовете, изградени от мен - Хотел Маринър'с в Слънчев бряг (https://www.hotelmariner.com) и Хотел Феникс в Лозенец (https://www.hotelfeniks.com).

Всеки, който се интересува от информация от първа ръка, може да се свърже с хотелите.

Прочетена 197 пъти

Том VI - Хикъри Дикъри Док | Да се убива е лесно

Агата Кристи 200
Том VI
Колекция Агата Кристи -Том VI 

През Странджа с 10 километра в час

Други автори 680
През Странджа с 10 км в час
Странджа планина, с нейната неповторима природа и културно-историческо наследство, е едно…

Не съм от този свят | Мариана Аспарухова Кръстева

Поезия 581
Не съм от този свят
НЕ СЪМ ОТ ТОЗИ СВЯТ е петата стихосбирка на Мариана Кръстева

Изповеди | Мариана Аспарухова Кръстева

Поезия 335
Изповеди
ИЗПОВЕДИ е четвъртата поред стихосбирка на Мариана Кръстева.

Портфолио

Хотел Маринерс

Сайт на хотел Маринерс - Слънчев бряг

Сайт на хотел Маринерс - Слънчев бряг Сайт на хотел Маринерс - Слънчев бряг
143
Hotel Feniks

Сайт на хотел Феникс - Лозенец

Сайт на хотел Феникс - Лозенец Сайт на хотел Феникс - Лозенец
167
Lussvelika

Сайт на Къща за гости LussVelika - с. Велика

Сайт на Къща за гости Lussvelika - с. Велика Сайт на Къща за гости Lussvelika - с. Велика
168

Vasil antonov

Аз съм Васил Антонов. Занимавам се със създаване и развиване на Интернет сайтове и съпътстващи дейности.

 

Copyright © 2008 Vasil Antonov. All Rights Reserved

Контакти

Адрес: Каменната къща
ул. Г. Кондолов 41, 8271, с. Велика, Община Царево
Email: antonov@vasilantonov.com
Телефон: +359888333044
Понеделник - петък: 10:00 до 17:00 ч.

На линия

В момента има 77  гости и няма потребители в сайта

Каменната къща

Search