Блог

Hotel

Как да направим хотелския сайт GREAT AGAIN? - Част I

Изминалата година постави хотелиерския бизнес буквално на колене. Пандемията промени из основи представите как да се оцелее в тази криза. Тук няма да се занимавам с аспектите на Ковид кризата, защото не това е целта на този материал. Тук искам да очертая няколко основни изисквания към Интернет присъствието на хотелите, защото сега, повече отвсякога, се налага всеки хотел да се бори сам за клиентите си.

В началото на навлизането на Интернет, когато правехме най-обикновени хотелски сайтове, те буквално бивиха заливани от запитвания - тогава по телефона или е-мейла. Сайтовете не бяха много, хората се радваха на възможността да комуникират с отдалечени хотели и да си запазват стаи.

После дойдоха Онлайн травъл агенциите като Booking, Expedia, Agoda  и много други, които подбиха стойността на хотелския сайт и обсебиха пазара. Няма да разглеждам как, това не е целта на материала. Сега обаче, струва ми се, идва време, когато хотелският сайт може да стане GREAT AGAIN, защото потребителите не одобряват политиката на ОТА относно ценообразуване, възможности за анулации, липсата на индивидуализирани специални оферти и други. Един сайт на хотел може да предложи по-добри условия от ОТА, но първо трябва сте сигурни, че сайтът ви притежава изброените по-долу компоненти, за да отговаря на съвременните изисквания.

Именно затова ще се опитам тук да разгледам основните компоненти на хотелския сайт. Не го правя, за да поискате аз да ви направя сайта и да се заема с неговата популяризация. Правя го, за да можете вие, хотелиерите, да знаете какво да изисквате от вашите уебмастъри. Разбира се, винаги съм готов за дискусии.

1. Хотелският сайт

Няма да разглеждам случая, когато хотелът няма сайт - това е несериозно. Затова веднага насочвам вниманието към сайта.

Не разполагам с данни колко са хотелите със сайтове в България, нито пък колко от хотелските сайтове отговарят на съвременните изисквания. Често съм се натъквал обаче на сайтове, правени преди 10 или повече години, със стара информация, стари цени, стари снимки и прочие. Какъв е случаят там? Просто преди време собствениците на хотела са решили да не изостават и са инвестирали в сайт на хотела си. Чудесно, но са останали там. Със своята ретро визия и недобра функционалност подобни сайтове срещат насмешката на потребителите. Те просто „не задържат внимание“ и посетителите бягат от тях. Да не говорим, че подобни сайтове са лишени от най-важния елемент - модул за онлайн резервации. Дали става дума за заявка - потвърждение или директна резервация с плащане, не е толкова важно. Важното е потребителят да може да заяви своето желание за резервиране.

Подобни „стари“ сайтове изглеждат зле на екраните на мобилните устройства. Тук идва мястото да кажа няколко думи за адаптивния дизайн.   

2. Адаптивен дизайн

Тук не става дума за съдържанието, а за това как то се показва на екраните на различните устройства. Този дизайн се „адаптира“ според размера на екрана. Няма да се впускам в технологични обяснения за това как стават нещата. Важно е да се знае обаче, че добрите редактори (програми за създаване на сайтове) предлагат оформяне на сайта за всеки размер ръчно - така имате по-голям контрол върху визията на сайта.

Има доста настройки за по-добро функциониране на сайта, като тук е уместно да се отбележи факторът „скорост на зареждане“. Ако сайтът ви зарежда за време по-продължително от 2 до 3 секунди, значи имате сериозен проблем. Процентът на потребители, които ще ви отсвирят, е много голям. Но има и още нещо важно - Гугъл също вече отчита този фактор и ако сайтът ви е бавен, то отивате назад в класирането.

Кое бави зареждането? Най-често това са прекомерно големи снимки (необработени предварително и неоптимизирани за Интернет употреба), прекомерно голям брой снимки, вграждане на видео, разположено на сървъра, където се хоства сайтът ви, а не на стрийминг сървис като Youtube или Vimeo например. Има значение и какъв хост използвате, но за това ще поговорите с вашия уебмастър. Някои колеги препоръчват повече снимки, но лично аз не смятам това за много уместно, защото сайтът „буксува“ заради товара. Повече за изображенията ще пиша в следващата точка.

Изводът? Задължително преминаване към адаптивен сайт. Това означава нов сайт. Направете го - това е вашият виртуален хотел, това виждат вашите още непристигнали клиенти, тук те трябва да могат за резервират по най-лесен и безболезнен начин. Повече за процеса на резервации - в съответния раздел.

3. Картинките

Снимки, снимки, снимки! Като искате много снимки, си направете страница във Фейсбук (тя така или иначе ви е необходима) и слагайте там котки, кученца и прочие.

Тъй като снимките са част от съдържанието на сайта, изборът си е напълно ваш кои да бъдат включени, както и техният брой. Все пак не бива да се прекалява с много изображения - сайтът ще се задъхва“ при зареждане.

Сайтът не иска много снимки, защото те затрудняват зареждането, особено ако не са оптимизирани. Сложете не повече от 4-5 снимки на отварящата страница, като изберете най-добрите страни на хотела си. За препоръчване е да си направите една фотосесия с опитен фотограф и да направите избора си.

Снимките трябва да бъдат обработени предварително. Има програми, сред които е и Фотошоп, които съхраняват файловете с опцията "Progressive" - за да могат да зареждат така, все едно че са нарязани на ивици, които се появяват една след друга на екрана, при това значително по-бързо от един „цял“ файл.

Слайд-шоу? Забравете! Почти никой няма да има търпението да изчаква зареждането на изображенията, които по принцип са доста големи по размер. Това прибавя поне 3-4 секунди до пълното зареждане на сайта. Едно изображение е напълно достатъчно.

Трбва да сте наясно за едно - сайтът не е фото-галерия, сайтът е средство за резервации. До най-хубавата снимка, която според вас ще привлече вниманието на посетителя, слагате формата за резервации. Тя трябва да се набива на очи.

Продължава...

Още от Блога

Портфолио

Advokatpolsha.bg

Сайт на БПЮК

Сайт на БПЮК (Българо-полска юридическа кантора) - www.advokatpolsha.bg.
432
Адвокат Иво Антонов

Сайт на адвокат Иво Антонов

Сайт на адвокат Иво АНтонов
435

Онлайн магазин Selecta Shop

Онлайн магазин Selecta Shop
326

Vasil antonov

Аз съм Васил Антонов. Занимавам се със създаване и развиване на Интернет сайтове и съпътстващи дейности.

 

Контакти

Адрес: Каменната къща
ул. Г. Кондолов 41, 8271, с. Велика, Община Царево
Email: antonov@vasilantonov.com
Телефон: +359888333044
Понеделник - петък: 10:00 до 17:00 ч.

На линия

В момента има 217  гости и няма потребители в сайта

Каменната къща

Search