Спешно имаме нужда от мерки, които отварят нови перспективи и ни насърчават да продължим напред

Нашата индустрия беше засегната особено силно и най-дълго от Коронакризата. Без всеобхватен спасителен пакет мисля, че много ресторантьори и хотелиери скоро ще изпаднат в изключително трудна ситуация. Заложени са на карта десетки хиляди работни места.

Ресторанти, кафенета, барове и клубове бяха първите, които бяха ограничени поради коронавируса и накрая бяха затворени изцяло. Вероятно ще сме последни, на които ще е разрешено да отворят отново - при строги условия, за които не знаем дали те ще ни позволят да работим рентабилно. Отчаянието никога не е водило до решаване на проблеми, но и безпочвения оптимизъм, че след месец - два всичко изведнъж ще се нормализира, според мен са нереалистични. За това е необходим един реалистичен анализ как да се справим със ситуацията.  Много от собствениците на хотели и заведения, чийто произход на средства не са от хотелиерство и ресторантьорство, биха могли по-лесно да се справят с проблемите, но тези, които разчитат само на този бранш, ги очаква изключително трудна година. Според мен притокът на чужди туристи ще се стабилизира най-рано през 2021 г. и със сигурност все още няма да се нормализира напълно. Вътрешният пазар силно ще се редуцира и това ще се осети най-вече извън столицата.

  • Психозата и опасността от заразяване няма да отмине като с магическа пръчка и много от клиентите ще редуцират за дълго излишните контакти .
  • Финансовите възможности на клиентите ще са още повече редуцирани на и без това славещият се със слаба платежоспособност вътрешен пазар.
  • Мнозина няма да могат да ползват отпуски за тази година, а и фирмите силно ще редуцират командировки и фирмени събития.

Ситуацията е доста сериозна и не виждам никаква съпричастност и конкретни действия както от министъра на туризма, така и от финансовия министър.  От затваряне са заплашени множество обекти в ресторантьорството и хотелиерството. Безработицата би била безпрецедентна. Не само фирмите, които изпитваха проблеми преди Коронакризата, са изправени пред фалит.
Освен големи икономически щети,  значителното свиване на индустрията на хотелиерството ще има и огромни последици за социалния и културния живот в нашата страна. Не е късно да се предотврати най-лошото. Вече са необходими куп допълнителни мерки, за да се спаси индустрията от гибел.

Трябва да се има предвид и да се знае, че в ресторантьорския  бранш ние сме с една от най-неконкурентните ставки на ДДС в рамките на Евросъюза. Обичайно тя варира от 5 % в Румъния и достига най-високо ниво е в Чехия - 15% . Това не е случайно, защото спецификата на този бизнес не може да се сравнява с чистата търговия или производство. Тук ние имаме съчетание на ръчно производство и обслужване, което не може да се конкурира с производителността на индустриалното производство или чистата търговия. От друга страна имаме относително скъпа ел. енергия и вода, както и множеството данъци и такси, регулиращи бизнеса, които в някои обекти надхвърлят почти 40 позиции, а от друга страна пазар със сравнително ограничена потребителска платежоспособност. Ситуацията бе критична още преди идеята за въвеждане на недомислената  Н-18. Още тогава писах, че първият и най-голям проблем е не толкова наредбата, а високата ставка на ДДС. Това оскъпява цените на услугите до такава степен, че те стават непоносими за клиентите съобразно българския стандарт. Ако правителството иска действително да помогне, най-ефективната мярка, според мен, е да започне да обмисля по-ниска ставка на  ДДС.След отблокирането ресторантьорството ще се бори да покрие разходите си за много дълго време. Много компании ще претърпят допълнителни щети. На тази опасност може да се противодейства като заведенията за обществено хранене подлежат на значително намален ДДС за най-малко две години. По-ниската ставка би помогнала за спешно необходими инвестиции и изплащане на заеми и инвестиране в персонал. Това би било правилно и по отношение на политиката на заетост, тъй като данъците върху добавената стойност в секторите с интензивен персонал не са нищо повече от данък върху работата.

За индустрията на ресторантьорството ще и е изключително трудно сама да намери изход от тази криза. Ако помощта дойде твърде късно или изобщо няма такава, хиляди малки, средни, а дори и  големи дружества от този бранш ще изчезнат. Разрушават се цели туристически структури. На риск е многообразието на нашата красива индустрия. Безброй работни места ще бъдат унищожени.

Спешно имаме нужда от мерки, които отварят нови перспективи и ни насърчават да продължим напред. Не ни оставяйте сами в тези трудни дни!

Автор: Желязко Каракашев

SelectaShop

Промоции от SelectaShop!

Selecta Shop

Hotelbeds.bg
WebPortfolio

Сайт Hotelbeds.bg

Сайт Hotelbeds.bg - сайт за хотели в България, за повишаване на дела на директните…
623
Antonov
WebPortfolio

Сайт на адвокат Антонов

Сайт на адвокат Антонов - www.antonov.bg.
819
Honeylifestyle.bg
WebPortfolio

Онлайн магазин за мед и козметика Honeylifestyle

Онлайн магазин за мед и козметика Honeylifestyle.bg. Изграден с OpenCart 3 и шаблон…
373