Мед от манука - ползи за здравето

Медът от манука има едни от най-силните антимикробни свойства в природата. Той е по-различен от останалите видове, тъй като се използва главно заради своите здравословни ползи.

Какво е толкова специалното в меда манука? Въз основа на голям брой изследвания се заключва, че медът от манука има много ползи, които варират от подпомагане на лечението на възпалено гърло и храносмилателни заболявания до намаляване на акне и гингивит.

Разбира се, ако искате да се насладите на истинските здравословни ползи на продукта той трябва да бъде непастьоризиран и суров, без да е минал каквато и да е била обработка.

Какво представлява медът от манука?
Медът от манука е уникален вид мед, който се произвежда само в Нова Зеландия от европейски пчели, които опрашват храста Манука. Много експерти го смятат за една от най-полезните форми на мед в света. За първи път е произведена през 1830-те, когато пчелите от Англия са били пренесени в Нова Зеландия.

Manuka има богат земен вкус и е естествено сладък, плюс че е пълен с полезни съединения, включително метилглиоксал, за който е доказано, че има антибактериално действие.

Удобство е, че в наши дни медът от манука се предлага в много различни форми. Освен под формата на мед също така се влага в билкови таблетки и кремове, можете да го намерите и в маски за лице и други продукти за грижа за кожата.

Хранителна стойност
Това, което прави меда от манука уникален и толкова ценен, е хранителният му профил. Той е богат източник на витамини, ензими и антиоксиданти.

В меда от манука се съдържат:

въглехидрати - около 90% от състава му са въглехидрати/захари;
съединения като метилглиоксал (MGO) и водороден пероксид;
ензими;
аминокиселини;
витамини от група B (B6, тиамин, ниацин, рибофлавин, пантотенова киселина);
органични киселини;
минерали като калций, калий, фолат, фосфор и др.;
флавоноиди и полифеноли;
алкалоиди и гликозиди.
Според проучвания някои видове от този новозеландски мед са особено богати на водороден пероксид, метилглиоксал (MGO) и дихидроксиацетон. Показано е, че комбинацията от тези съединения действа като естествено антибактериално средство, включително и срещу някои бактерии, които са устойчиви на антибиотици.

Мед от манука - ползи за здравето
Подобрява храносмилането
Засиленият растеж на лоши бактерии в тънките черва, ниската стомашна киселина и киселинният рефлукс вървят ръка за ръка. Поради естествените антибиотични и антибактериални свойства, които се намират в меда Манука, той е чудесно лекарство за всякакви бактериални смущения в храносмилането.

Помага за лечението на инфекции
Изследователи откриват, че медът от манука защитава от разпространението на бактерии, тъй като естествено проявява антимикробна активност срещу тях. Антибактериалните ефекти изглежда се дължат на ниското pH на меда, способността му да дехидратира бактериите поради наличието на MGO и фитохимичното съдържание. Метилглиоксалът се счита за основната антимикробна съставка на манука, което го прави уникален сред сортовете мед.

Успокоява болките в гърлото
Изследвания показват, че медът от манука стимулира имунната система и тя се справя по-бързо с възпалението и бактериите в гърлото. Затова, ако се разболявате и изпитвате болки в сливиците, може да си хапнете лъжица мед от манука, който ще ви осигури облекчение.

Има подмладяващ ефект
Приемането ежедневно на мед от манука има подмладяващ ефект и подобрява тонуса и текстурата на кожата. За целта може да го използвате както като маска, така и вътрешно, като консумирате всеки ден от него.

Също може да използвате мед от манука с шампоана си, в кремове, ексфолианти и различни други продукти за красота.

Подобрява здравето на устната кухина
Ако страдате от гингивит или зъбите ви се рушат, може да ползвате продукти за смучене с мед от манука. Той понижава плаката с 35%, както и кървенето при хората с гингивит. Калцият, цинкът и фосфорът в него са важни хранителни вещества за зъбите.

Подобрява съня
Медът от манука може да помогне за насърчаване на спокоен дълбок сън, като работи като естествено средство за подпомагане на съня. Добавянето на мед в млякото преди лягане помага на тялото да освободи мелатонин в мозъка, който е необходим за стабилен сън.

Подобрява здравето на белите дробове
Медът от манука и неговите антибактериални свойства са от съществено значение за дробовете. Ако често страдате от заболявания, засягащи белия дроб (бронхити, пневмонии), може да хапвате мед от манука, за да подобрите състоянието си.

Мукосидцидоза е състояние, при което бактерии образуват гъст секрет в белите дробове, а това пречи на дишането. Проучване установява, че медът от манука е успял да блокира растежа на бактерии и да подобри състоянието при заболяването.

Система за качество на меда
Медът манука има своя уникална система за оценяване на качеството, като по този начин се идентифицира антибактериалната сила - уникален фактор на манука UMF. По същество UMF е гаранция, че продуктът, който се продава, е от Нова Зеландия с лечебни качества и чист.

Минималният признат рейтинг е UMF5, но медът се счита за много полезен, ако носи UMF10+. Всички варианти над 10 се определят като много полезни, а над UMF16 за изключително високо качество.

Според "силата" на меда се контролира и неговото качество и количество на консумация:

0-4 нетерапевтичен;
4-9 има общи ползи за здравето като всеки мед;
10-14 има лечебни свойства и поддържа бактериалния баланс;
15+ превъзходни нива на феноли, които са силно терапевтични, но не трябва да се надвишава приема от 1 супена лъжица дневно.

Мед от манука можете за закупите онлайн от Selecta Shop.

SelectaShop

Промоции от SelectaShop!

Selecta Shop

На линия

В момента има 237  гости и няма потребители и в сайта

Antonov
WebPortfolio

Сайт на адвокат Антонов

Сайт на адвокат Антонов - www.antonov.bg.
1372
Honeylifestyle.bg
WebPortfolio

Онлайн магазин за мед и козметика Honeylifestyle

Онлайн магазин за мед и козметика Honeylifestyle.bg. Изграден с OpenCart 3 и шаблон…
717
Selecta Books
WebPortfolio

Онлайн магазин Selecta Shop

Онлайн магазин SelectaShops. Изграден с OpenCart 3 и шаблон Journal Theme.
768